Forgotten your password?

Anketa

Kako doživljavate Wireless mreže ?
  
Naslovnica arrow Kako je počelo
KAWireless je neprofitna Udruga korisnika bežičnih mreža u gradu Karlovcu. Mrežu je uspostavila, te je održava skupina entuzijasta koju su spojili svoj posao i hobi. Cilj ovog projekta je umrežavanje cijelog grada Karlovca (korisnika koji to mogu i žele) te omogućavanje istima besplatnu i neograničenu audio-vizualnu komunikaciju, učenje te razmjenu raznih datoteka.

Ideja o povezivanju računala rodila se još u vrijeme dok smo kuckali po Commodore64 i AMIGA strojevima. Zanimljivo se bilo dopisivati u raznim terminal programima preko modema. Problem je naravno bio telefonski račun. :-))

Sljedeći korak bio je sastavljanje laserskih modula koji bi služili za povezivanje ali stvar je radila na vrlo malim udaljenostima i sa malim brzinama. Sljedeći problem je naravno optička vidljivost.

Napokon pojavila se wireless oprema koja je bila užasno skupa i teško dobavljiva. U Zagrebu se u to vrijeme pojavila grupa entuzijasta koji su pokrenuli ZGWireless a mrežu bazirali uglavnom na takvoj skupoj i skoro jedinoj Lucent/Orinoco opremi.

Stvari su išle na bolje te se pojavio ACX100 chip u Dlink900+ uređaju. Zbog lošeg iskustva ljudi u ostalim gradovima koji su pokušavali sa Dlink opremom baziranoj na PRISM i nekim drugim chipovima, nisu se željeli upuštati u kupovinu nove Dlink Airplus serije.
Tada je kupljen prvi Access point DWL900+ i prva PCI kartica DWL520+ (oko 2000kn sve zajedno) u svrhu eksperimentiranja. AP je ubrzo bio podignut na zgradu u Nazorovoj ulici ali se dobrih par mjeseci nitko nije spajao.

Kartica i prva usmjerena antena (kantena napravljena od Al kutije u kojoj sam dobio bokserice... :-) sa 6m kabela ubrzo je došla kod Nikole. Obzirom da nije bilo optičke vidljivosti bili smo poprilično skeptični ali i dalje puni entuzijazma te uspjeli uspostaviti link dovoljan za NetMeeting chat.

Nikola se ubrzo zapalio i odlučio kupiti još jedan DWL900+ koji je ubrzo bio postavljen na zgradu na Grabriku. Taj AP je radio kao klijent (neki skuplji uređaji tada nisu imali mogućnost rada u klijent modu!!) i obzirom da je bio na zgradi sa optičkom vidljivosti stvar je radila dosta loše, što zbog tvorničkih antenica, što zbog lošeg firmwarea. Da, tvorničke antenice i udaljenost 1km ali link je radio!

Preporodili smo se kad smo updateali firmware i uspjeli dobiti preko 700kb/s. Bili smo oduševljeni i s još većim entuzijazmom krenuli u daljnje proširenje mreže pa je tako bio sklepan prvi server/router i postavljen na krov u Nazorovoj.


Danas KAWireless broji oko 40 aktivnih članova. Podignuto je 7 pristupnih točaka, provučeno je poprilično UTP kabela a trenutno srce mreže čine 5 servera koji su bazirani na Mikrotik distribuciji. Serveri obavljaju ulogu dinamičkog DNS-a, FTP servera, DHCP servera, internog WEB, news i mail servera te funkciju dinamičkog rutanja...

Nikola

 
(C) 2019 KAWireless - Udruga korisnika bežičnih sustava grada Karlovca
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.